Продукция

Новий розділ



Пам’ятка зберігання гофропродукції
 
   Як уникнути неприємностей при використанні гофротари?
 

    Кожен підприємець, який використовує для упаковки своєї продукції гофроящики, може потерпіти збитки через їх руйнування у процесі транспортування , складування чи зберігання . Реакція на це однозначна - апеляція до виробників. Але, як показує практика, виробник винен далеко не завжди. Типові помилки при використанні гофроящиків пов'язані з тим, що не знайдено оптимальне поєднання чинників, що впливають на їх властивості міцності. Розглянемо кожен фактор: геометричні розміри, марка гофрокартону, зовнішня упаковка палети.

1. Геометричні розміри
    Їх вибір обумовлений:
•     Нормативами на конкретний вид продукції (ТУ, ДСТУ та ін.);
•     Вимогами ринку (відділом маркетингу вивчається попит на упаковку більшого чи меншого розміру і економічної доцільності її застосування);
•     Внутрішньої логістикою (в середині заповненого гофроящика не повинно бути не обґрунтовано великих порожнин, що викликають нерівномірний розподіл навантажень і як наслідок, деформації і руйнування гофроящиків при штабелюванні);
•     Зовнішньої логістики, тобто розташуванням на палеті (гофроящики не повинні виходити за межі палети або залишати на ній незаповнений простір).

2. Марка гофрокартону
    Вибирається виходячи з ваги нетто, висоти штабеля , геометричних розмірів, перевезення продукції на значні відстані.

3. Зовнішня упаковка палети
    Щоб запобігти впливу атмосферних явищ і надати штабелю додаткову міцність і стійкість, рекомендується зовнішня упаковка палети в плівку стрейч з прокладками з п'ятишарового чи трьохшарового гофрокартону або пресованого вторинної сировини на ребрах жорсткості. Кожна палета маркується транспортною етикеткою на якій зазначена необхідна інформація /марка картону, кількість в упаковці, кількість в палеті, назва продукціі, замовник, споживач, наявність друку та інші відомості. Транспортна етикетка завіряється підписом та штампом підприємства виготовлювача. ( Мал.№1)

4. Умови зберігання
    Якщо умови зберігання порожніх гофроящиків регламентовані нормативними документами, зазначеними вище, то зберігання заповнених гофроящиків здійснюється, в кращому випадку, відповідно до нормативів на конкретний вид продукції. Залежність міцності властивостей гофроящиків від умов зберігання до уваги, як правило, не приймається. Це найпоширеніша помилка. Найбільшу увагу на міцність надає відносна вологість повітря в складському приміщенні.     Зі збільшенням відносної вологості повітря збільшується вологість гофрокартону і знижуються його властивості міцності. Підвищення вологості картону з 8-9% до 13-14% призводить до зниження опору торцевому стисненню до 50%, а при 18-20% ящики практично втрачають свої властивості міцності і стають непридатними для використання.
    З чого ж почати споживачеві, який раз і назавжди вирішив позбутися збитків, пов'язаних з проблемою втрати міцності гофроящиків при штабелюванні? Розміри, внутрішню і зовнішню логістику, вага нетто і висоту штабеля бажано розрахувати та оптимізувати до замовлення партії гофроящиків, але це вимагає певних знань і досвіду. Спробуємо висвітлити найбільш просту, з точки зору її розуміння і вирішення, і в той же час дуже значиму проблему: вплив відносної вологості повітря на втрату міцності гофроящиків при штабелюванні.
    Припустимо, що оптимальні параметри гофроящика (геометричні розміри, маса нетто, висота штабеля і марка гофрокартону) підібрані і використовуються підприємством не один рік, але, незважаючи на це, проблеми, пов'язані з руйнуванням гофроящиків при штабелюванні, не зникли.
    Який би чудовий гофроящик не був куплений, його легко можна привести в непридатність при зберіганні в приміщеннях з підвищеною вологістю, не кажучи вже про випадки зберігання в протікаючих і промерзаючих приміщеннях або під відкритим небом. На більшості підприємств вологість гофроящиків перед штабелювання, а також відносна вологість повітря у складських приміщеннях, не перевіряються. Результати дослідження динаміки зміни вологості гофрокартону, виготовленого з різних матеріалів, залежно від відносної вологості повітря є. Дослідження були проведені в лабораторії технічного контролю підприємства ТзОВ «Христина»
    Міцність гофроящиків залежить від вмісту вологи в картоні, отже, опосередковано пов'язана з атмосферними умовами. Вміст вологи в гофрокартоні залежить від кількох факторів:
        Стан атмосфери
    Динаміка зміни вологості показує, що за добу зберігання в умовах стовідсот-кової відносної вологості повітря, вологість картону збільшується вдвічі, а після закінчення місяця зростає більш, ніж в 3 рази. При стовідсотковій відносній вологості повітря вода з плином часу приєднується до активних центрам (-ОН, -СООН,-СО), що знаходяться на поверхні гофрокартону, утворюючи з ними різні зв'язки. У міру збільшення вологості зростає кількість молекул води між активними центрами, що призводить до збільшення відстані між ними, отже, до зменшення сили взаємодії між ними, що і є визначальним чинником у втраті міцності гофроящиків при штабелюванні.
        Компонентний склад
    Компонентний склад самого картону, навпаки, дозволяє прогнозувати поведінку гофроящиків в умовах підвищеної вологості. Найбільш гідрофільним матеріалом в даному випадку є гофрокартон, виготовлений з вторинної сировини. Менш схильний до дії вологи гофрокартон з целюлозних матеріалів (Крафтів). Це говорить про те, що навіть за інших рівних умов гофроящики, виготовлені з вторинної сировини, завжди піддаються більшому ризику при збільшенні відносної вологості повітря.
    Передісторія - кількість міцно стриманої води в гофрокартоні. Справа в тому, що волокнисті матеріали, в тому числі гофрокартон, можуть міцно стримувати воду в своїй міжволоконній сітці, що призводить до пластифікації і збільшенню гідрофільної здатності цих матеріалів. Цей показник не входить в нормативи з контролю якості гофрокартону і може бути визначений лише додатковими дослідженнями та аналітичними розрахунками. В лабораторії, цехах і складах вплив міцно зв'язаної води в гофрокартоні на втрату міцності гофроящиків при штабелюванні визначити важко. Тому на практиці ця величина не враховується, і гофрокартон вважається абсолютно сухим після сушіння при температури + 105°C протягом 1,5 годин.
    В процесі експлуатації та транспортування гофроящики несуть різні навантаження. Як показує практика, основними причинами, що викликають руйнування картонної тари в процесі експлуатації, є стискаючі навантаження вздовж площині листа гофрокартону, що викликають наступні деформації:
•         Вигин листа гофрокартону перпендикулярно доданої силі тиску;
•         Локальна згинальна деформація волоконної структури з порушенням площині листа;
•         Деформація у між волоконній сітці компонентів гофрокартону.

    Деформація картону залежить від кількісного значення наступних показників:
•         Опору торцевому стисненню;
•         Опору розшаровуванню;
•         Жорсткості на вигин;
•         Опору розриву.

    Перераховані властивості гофрокартону змінюються під впливом вологи по-різному. Опір торцевому стисненню є найбільш значущою властивістю при стискаючих навантаженнях, а також при визначенні марки гофрокартону, тому, що істотно залежить від зміни вологості. Якщо вміст вологи в матеріалі збільшується на 1%, то значення даного показника зменшується на 8%. Вміст вологи також чинить негативний вплив на показники жорсткості на вигин і опір розшарування. Найменш чутливим до вологи є опір розриву. Дослідження показують, що при штабелюванні заповнених ящиків, виготовлених з гофрокартону марки Т-24 при відносній вологості повітря 100%, через добу марка гофрокартону опускається до Т-21, і штабель валиться. Якщо ж якість гофрокартону спочатку було невисоким, то сподіватися взагалі нема на що. Результат не змусить себе чекати.

    Зменшити ймовірність виникнення неприємних наслідків, пов'язаних з обваленням гофроящиків при штабелюванні, можуть допомогти кілька рекомендацій:
•         Купуйте найбільш прийнятний для ваших умов психрометр і постарайтеся підтримувати відносну вологість повітря в приміщеннях в межах 60-70%
•         Купуйте сушильну шафу або контактний вологомір для вимірювання вологості гофрокартону. В ідеалі величина вологості повинна складати близько 10%. Контрольні заміри найкраще проводити двічі: при прийманні партії і перед штабелювання вже заповнених гофроящиків;
•         Якщо відносна вологість повітря і вологість гофрокартону не можуть бути проконтрольовані, звертайте особливу увагу на зовнішню упаковку палет;
•         Якщо точний розрахунок не було здійснено, слід замовляти наперед завищену марку гофрокартону (бажано з целюлозного сировини) і використовувати стандартні типові розміри ящиків для конкретних видів продукції.
    Якщо на виробництві немає власної лабораторії контролю якості, варто іноді перевіряти параметри гофроящиків на відповідність пред'явленим виробником сертифікату якості в сертифікованих лабораторіях.
    Ці нескладні рекомендації є необхідними, і достатніми умовами для усунення проблем, пов'язаних з втратою міцності гофроящиків при штабелюванні.

Вдалого Вам бізнесу!
Керівництво ТзОВ «Христина»


Мал. №1